Voor wie

Allergieën

Bij hooikoorts reageert het lichaam overdreven op stuifmeel (pollen) waardoor er histamine vrijkomt in het lichaam. Hoewel histamine een lichaamseigen stof is, kan dit bij de een jeukende ogen veroorzaken, bij de ander een loopneus en een ander wordt enorm benauwd.

Niet alleen pollen kunnen dit effect hebben. In veel voedsel zit ook histamine. Sommige mensen reageren daarom ook op bepaalde voeding. De klachten lopen dan uiteen van enorme hoofdpijnbuikklachten tot heftige jeuk.

Daarnaast bestaan er ook allergieën voor diverse dieren. Ik vind het altijd zo sneu als ik hoor dat mensen hun kat of hond weg moeten doen omdat iemand binnen het gezin er allergisch voor is. Deze allergie is namelijk heel vaak simpel op te lossen!

Uiteraard kan een natuurgeneeskundige, evenmin als een regulier arts, nooit 100% garantie geven dat we een klacht echt kunnen verhelpen. Maar het is opvallend hoeveel mensen na een relatief kort behandeltraject ineens (voor een groot gedeelte) van hun klachten af zijn. Dat maakt niet alleen de cliënt maar ook mij enorm blij! Ik roep dan ook vaak dat wij als natuurgeneeskundigen het leukste vak ooit hebben!

Artrose – Reumatische Artritis

Artrose (osteoartrose) is één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen en is een degeneratieve aandoening. Dat betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen van één of meerdere gewrichten vermindert. Met andere woorden; het kraakbeen gaat stuk. Bij artrose is er sprake van schade aan en verlies van kraakbeen en/of de tussenwervel. Het kraakbeen aan beide bot-uiteindes is aangetast waardoor de botten niet meer moeiteloos over elkaar bewegen maar meer over elkaar heen schuren. En dat is pijnlijk! Bovendien worden schokken minder goed opgevangen waardoor ook pijn ontstaat en gewrichten stijf kunnen aanvoelen.

Buik- en darmklachten

Hoeveel mensen lopen niet rond met een opgeblazen buik, buikkrampen of met obstipatie of juist vaak dunne ontlasting? En hoeveel mensen hebben van de arts niet de diagnose prikkelbaredarmsyndroom gekregen?
Een reguliere (huis)arts kan dan vaak niets anders dan vezelzakjes voorschrijven of een laxeermiddel. Maar is dat dan de oplossing? Meestal niet, in ieder geval niet voor langere tijd.

Natuurgeneeskunde biedt ieder mens (of soms dier) een gepersonifieerde behandeling aan die op hem of haar is afgestemd. Geen mens is hetzelfde, geen behandeling is hetzelfde maar ook geen enkele therapeut werkt hetzelfde als een andere therapeut. Ook niet als deze hetzelfde beroep heeft.

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem, het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huiddarmenluchtwegenbloed en lymfestelsel. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken.

De verschillende verdedigingsmechanismen van het immuunsysteem stoppen aanvallen op het lichaam en ruimen de aanvallers op. De informatie van een aanval wordt vervolgens opgeslagen en onthouden. Zo weet het lichaam bij een tweede aanval, hoe het een virus of bacterie effectief kan verslaan. Het immuunsysteem van een kind bevat nog maar weinig informatie. Een kind is daardoor vatbaarder voor specifieke virussen, zoals waterpokken.

Het immuunsysteem is continu aan het werk. Dit merk je pas wanneer er een infectie ontstaat. Dan krijg je klachten zoals koorts. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie door een virus of bacterie. Het lichaam maakt dan afweerstoffen aan tegen het virus of de bacterie. Hierbij kan de lichaamstemperatuur stijgen. Zo kan het lichaam meer afweerstoffen aanmaken en het virus of de bacterie beter onschadelijk maken. Koorts is dus een nuttige reactie van het lichaam om snel weer beter te worden. Dit is de reden waarom veel natuurgeneeskundigen het onderdrukken van koorts met medicatie niet altijd stimuleren.

Andere klachten die kunnen ontstaan bij een infectie zijn bijvoorbeeld hoofdpijn of roodheid bij een ontstoken wond. Om deze klachten tegen te gaan moet het immuunsysteem je beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Micro-organismen kunnen zich op verschillende manieren verspreiden en in je lichaam terecht komen.  Zo kunnen ze zich onder andere verspreiden via besmet water of voedsel, onhygiënisch toiletgedrag, seksueel contact, insectenbeten, handen schudden of het inademen van kleine vochtdeeltjes wanneer een besmet persoon niest of hoest.

Je lichaam bevat zelf ook allerlei micro-organismen, die bijvoorbeeld in je maag-darmkanaal en op je huid leven. Deze darm- en huidflora, de zogenaamde commensalen, veroorzaken normaal gesproken geen ontstekingsreactie. Wanneer je een verstoord afweersysteem hebt, kunnen de commensalen er echter wel voor zorgen dat je ziek wordt.

Herstel na ziekte

Wanneer je echt flink ziek bent, zal je lichaam enorm aan het werk gaan om weer snel te herstellen. Het menselijk lichaam zit vernuftig in elkaar en alle cellen, spieren en organen werken met elkaar samen. Je zenuwstelsel speelt hierbij een zeer grote rol aangezien je hele lichaam functioneert onder invloed van alle communicatie tussen cellen en organen. Gaat er iets niet goed, dan krijgen bepaalde hersendelen hier melding van en wordt er actie ondernomen. Wanneer er een ziektekiem zoals een virus ons lichaam binnendringt, komt het lichaam dus in opstand onder invloed van het zenuwstelsel.

Het menselijk lichaam kent twee systemen die het zenuwstelsel aansturen: het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. Waar het sympatisch zenuwstelsel is gekoppeld aan dagelijkse acties zoals opstaan, lopen, zitten, eten en drinken, zorgt het parasympatisch zenuwstelsel voor onbewuste acties in het lichaam zoals slapen, spijsvertering, ademen en zuurstof binden. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel na een actie. Voor een goede gezondheid dienen het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel in balans te zijn.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, werkt je lichaam enorm hard wanneer je ziek bent. Dit vergt veel en het lichaam, onder invloed van het zenuwstelsel, kan uitgeput raken. Het lichaam wil zich wel weer herstellen maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan…

Nu horen we steeds vaker om ons heen dat het herstel na een periode van ziekte langzaam gaat. Mensen klagen over minder energie, voelen zich zwak en sommige klachten gaan maar niet weg.

Hippocrates heeft ooit gezegd ‘Laat voeding uw medicijn zijn‘. Daar staan wij volmondig achter! Zonder de juiste voedingstoffen, heeft het lichaam het zwaar om weer goed te kunnen herstellen.

Wanneer je dus kampt met een zwak immuunsysteem, zullen we eerst eens goed kijken naar je voedingspatroon; wat gaat goed en wat kan beter. Aan de hand daarvan gaan we samen opzoek naar een voedingspatroon wat jouw immuunsysteem kan versterken.