De schade die veroorzaakt wordt door artrose treedt vooral op aan de knie, heup, en handen. De oorzaak hiervan is een verstoorde balans tussen aan- en afbraak van gewrichtsweefsel (kraakbeen, bot en synovium). In gevorderde stadia van artrose kan het aangetaste gewricht gaan knarsen. Dit komt doordat de botten langs elkaar schuiven. Bij artrose vermindert de sponsfunctie van het kraakbeen door uitdroging. Het kraakbeen verliest grondstof en het oppervlak vertoont ruwe plekken. Hierdoor vergroot de wrijving en neemt de belasting van het kraakbeen toe. Het verpulverde kraakbeen komt in het gewrichtsvocht terecht. Als tegenreactie komen er witte bloedlichaampjes het gewricht binnen die ontstekingsstoffen afgeven. Dit zorgt voor een plaatselijke ontsteking.
Slijtage aan de gewrichten begint al tussen het dertigtigste en veertigste levensjaar, maar leidt pas op middelbare- en oudere leeftijd in enkele gevallen tot klachten. Deze vorm noemen we primaire artrose. De oorzaak hiervoor is erfelijke aanleg en natuurlijke afbraak. Ook kan artrose ontstaan door overbelasting, trauma of langdurige immobilisatie. Men spreekt dan van secundaire artrose.
Artrose wordt regelmatig verward met artritis. Ondanks dat beiden gecategoriseerd worden als gewrichtsaandoening is er een belangrijk verschil. Artrose heeft namelijk betrekking op een beschadiging aan het kraakbeen, terwijl er bij artritis sprake is van een auto-immuunziekte veroorzaakt door een ontsteking in het gewrichtskapsel.
De ervaring leert dat een gezond voedingspatroon de aandoening aanzienlijk dragelijker kan maken; zwelling vermindert en daarmee vaak de pijn ook.
Lees gerust de ervaring van een client met reumatische artritis. Door het aanpassen van haar voeding en het toevoegen van een aantal supplementen zijn haar gewrichtsklachten sterk afgenomen waardoor zij weer lange wandelingen kan maken en haar geliefde hobby weer kan uitvoeren.