Persoon die last heet van artrose of reumatische artritis in knie

Artrose en Reumatische Artritis Natuurlijk Behandelen

Inleiding

Artrose en reumatische artritis zijn pijnlijke gewrichtsaandoeningen die vaak als ‘onvermijdelijk’ worden beschouwd naarmate we ouder worden. Het idee dat je met deze aandoeningen moet leren leven, zonder dat er enige verbetering mogelijk is, heeft vele mensen ontmoedigd. Maar wat als er wél manieren zijn om de pijn te verminderen en de flexibiliteit van de gewrichten te vergroten? In deze blog ontdek je hoe je artrose en reumatische artritis op natuurlijke wijze kunt behandelen. Leer hoe aanpassingen in je voeding en het gebruik van specifieke supplementen jouw klachten kunnen verlichten en jouw kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren.

Wat is het verschil tussen artrose en artritis?

Beide aandoeningen worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn duidelijke verschillen. Artrose ontstaat door slijtage van het kraakbeen in de gewrichten, vaak door ouderdom of overbelasting. Hierdoor verliest het kraakbeen zijn beschermende functie, waardoor botten tegen elkaar schuren en er pijn ontstaat.

Reumatische artritis (RA) daarentegen is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt, met ontstekingen als gevolg. Dit kan op elke leeftijd voorkomen, en hoewel de symptomen op die van artrose lijken, is de oorzaak totaal verschillend.

Natuurlijke behandeling voor artrose en artritis: is het mogelijk?

Lange tijd werd gedacht dat artrose en artritis onomkeerbare, degeneratieve aandoeningen zijn. ‘Stuk is stuk’, was de algemene opvatting. Gelukkig wijzen steeds meer studies uit dat er nog veel mogelijk is om op natuurlijke wijze verbetering te bereiken, zelfs bij bestaande kraakbeenschade. Een natuurlijke aanpak richt zich op het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de doorbloeding en het ondersteunen van de regeneratie van kraakbeen.

Stap 1: voeding aanpassen voor minder ontstekingen

Voeding speelt een cruciale rol bij het verlagen van ontstekingswaarden in het lichaam. Ontstekingen zijn de belangrijkste boosdoeners bij zowel artrose als artritis. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen deze ontstekingen juist verergeren, terwijl andere voedingsmiddelen deze kunnen verminderen. Vermijd bijvoorbeeld suikerrijke producten, rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen. Daarentegen kunnen vette vis (rijk aan omega-3), noten, groene bladgroenten en kruiden zoals kurkuma helpen om ontstekingen te remmen.

Stap 2: supplementen die helpen bij het herstel

Naast voeding kunnen supplementen een belangrijke aanvulling zijn bij het behandelen van artrose en reumatische artritis. De volgende supplementen zijn bewezen effectief:

  • Glucosamine en chondroïtine: Deze stoffen komen van nature voor in het kraakbeen en helpen om de beschadigde kraakbeenstructuur te herstellen.
  • Omega-3 vetzuren: Verminderen ontstekingen en ondersteunen de algehele gezondheid van de gewrichten.
  • MSM (methylsulfonylmethaan): Heeft ontstekingsremmende eigenschappen en heeft een beschermend effect tegen slijtage van het gewrichtskraakbeen.
  • Kurkuma (geelwortel): De werkzame bestanddelen van kurkuma zijn de CURCUMINOIDEN (puntjes op laatste i) . Dit zijn zeer krachtige stofjes die onder andere een sterk ontsteking verlagende werking hebben. Daarnaast is het een anti-oxidant, helpt het bij ontgifting, bevordert wondgenezing, vermindert pijn etc. Kurkuma kan voor veel mensen bijdragen een een verbeterde gezondheid. Maar let op! Kurkuma kan wel een interactie hebben op het effect van bepaalde medicijnen. Supplementen kunnen niet altijd zo maar door iedereen gebruikt worden. Raadpleeg altijd een deskundige op dit gebied.
  • Boswellia (wierookboom): Dit kruid werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer zonder de bijwerkingen van medicatie. Maar let op! Boswellia, even als kurkuma, kan wel een interactie hebben op het effect van bepaalde medicijnen. Supplementen kunnen niet altijd zo maar door iedereen gebruikt worden. Raadpleeg altijd een deskundige op dit gebied.
  • Vitamine D en K: Essentieel voor de opname van calcium en het behoud van sterke botten.

Ervaringsverhalen: hoopgevende resultaten met natuurlijke behandelingen

Een cliënt deelde onlangs haar verhaal over haar strijd met reumatische artritis. Na jarenlang zware medicatie te hebben gebruikt, leidde de bijwerkingen tot leverproblemen. Ze besloot over te stappen naar een natuurlijke behandeling. Binnen enkele weken merkte ze aanzienlijke verbeteringen: minder pijn, geen zwellingen en een verbeterde energiebalans. Dankzij de aangepaste voeding en supplementen voelde ze zich na zes weken zó veel beter dat ze haar medicatie volledig kon afbouwen.

Conclusie: sta open voor natuurlijke alternatieven

Is jou ook verteld dat je met je artrose of reumatische artritis moet leren leven? Dat het nooit meer beter wordt en alleen met zware medicatie onder controle te houden is? Sta jij open om te kijken hoe je op een natuurlijke wijze wél je klachten kunt verminderen? Door de juiste voeding en supplementen in te zetten, kun je je levenskwaliteit verbeteren en je gewrichten weer soepeler maken.

Neem vandaag nog de eerste stap naar minder pijnlijke knieën, soepele vingers en meer bewegingsvrijheid. Laat de overtuiging los dat je klachten alleen maar kunnen verslechteren. Er zijn mogelijkheden om op natuurlijke wijze je klachten te verminderen! Neem contact op.

Wetenschappelijk onderzoek

Geplaatst in Geen categorie.